dimarts, 10 de maig del 2011

Melmelada de poma

Tenim uns amics, pagesos, que de l'estiu passat van guardar a la càmera de fruita un palet de pomes i un altre de peres per anar-ne menjant durant l'any. Ja que no són gaire amants de la fruita i es començaven a fer malbé, ens van dir si en volíem unes quantes.
Ens van portar un parell de caixes de pomes i de peres. Les vaig posar a la nevera però no donava a l'abast a menjar-les que ja es començaven a podrir. Aquestes podrides les vaig donar a les gallines i amb la resta vaig decidir de fer melmelada abans que no en pogués aprofitar cap.
Jo, cada matí, amb la llet, menjo una torrada amb melmelada, normalment d'arbrecoc, sempre de compra, ja que no havia fet mai melmelada de cap tipus. Però ara ja en menjo de feta per mi, ja que, la veritat, és que està boníssima.


Ingredients:
- pomes (potser hi havia uns 3 quilos)
- 500 gr de sucre (jo no en vaig posar gaire perquè les pomes eren molt dolces)
- aigua
- 1/2 culleradeta de canyella i de nou moscada
- suc d'una llimona

Es renten les pomes i es tallen a trossos, traient el cor, però sense pelar. Es posen en una olla grossa. Es cobreix d'aigua i s'escalfa a foc mitjà tapat, fins que les pomes es posin toves.

Es passen les pomes per un colador per treure el líquid que sobra i es tornen a posar a l'olla. Jo guardo una mica d'aquest líquid per si després la melmelada necessita una mica més d'aigua. També es pot guardar com a almívar per algun pastís...

S'afegeix el sucre, la canyella i la nou moscada. Es deixa a foc baix, remenant, fins que el sucre es desfà. Quan ja es tingui la consistència desitjada (es pot afegir l'aigua anterior) es passa la batedora per triturar les peles i si han quedat trossos molt grossos.

Finalment he posat la melmelada en pots de vidre i els he fet bullir durant 25 minuts. Quan els he tret els he deixat cap per avall durant 24h per si algun pot no havia fet el buit.

Aquest calder està fet "caldo" (mai millor dit), té molts anys, era de la meva besàvia i em fa molta il·lusió poder-lo utilitzar.

Per cert, també aprofito per dir-vos que el blog: La suma de los dias fa un sorteig perquè ja compta amb més de 50 seguidors. Us deixo l'enllaç per si us interessa.

8 comentaris:

  1. Les melmelades casolanes són la meva perdició! I l'olla de l'àvia és una guapada!

    ResponElimina
  2. Quina mlmelada més rebona, jo la tinc pendent de fer pel bloc de receptes de Memòries d'una Cuinera, aquest mes en fan un recull per si t'interessa enviar la teva aportació! ;)
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Hola! que bona ha d'estar!!! moltíssimes gràcie sper participar a Memòries!!!! el proper dia 1 publicarem el resum! petonets

    ResponElimina
  4. Hola! que bona ha d'estar!!! moltíssimes gràcies per participar a Memòries!!!! el proper dia 1 publicarem el resum! petonets

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per la teva aportació al memòries, tela amb el calder! Que bé recuperar estris de la familia.
    Petonets.

    ResponElimina
  6. Seguro esta deliciosa te ha quedado divinaaaa.
    Bicos mil wapa.

    ResponElimina
  7. Amb el toc de la canyella està molt bona la melmelada de poma.
    Un calder magnífic per fer tanta quantitat i amb molta solera.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Silvia, muchisimas gracias por dejar el enlace a mi blog y al concurso, como habras visto te he asignado tu participacion extra, mucha suerte!!

    ResponElimina