diumenge, 3 d’abril del 2011

Cultiu de gírgoles

Fa unes setmanes vaig comprar un parell de kits de producció de gírgoles. Aquests kits no són molt cars (10 € cada un) i es presenten com una paca de palla, premsada i coberta amb un plàstic negre. La bossa de cultiu té alguns forats pels quals sortiran els bolets.

El venedor em va comentar que no s'havien de regar directament, ja que la palla es podria podrir, però que necessiten molta humitat. Per tant, el meu home va posar els kits sobre palla molla i jo he anat mantenint la humitat amb un pulveritzador d'aigua.
També ens va comentar que cada kit produeix de 4 a 6 kg. de bolets en cada collita i que fa entre 4 o 5 florades. Entre cada collita hi ha un període d'un mes aproximadament.

Les gírgoles no volen que els toqui el sol directament, per això vam posar els kits dins del cobert i ens han sortit els bolets tant nets, que quasi no fa falta ni rentar-los. A les fotos ja es veu com comencen a sortir els bolets.

Aquests kits no necessiten gaires cuidados i ens permeten observar el desenvolupament dels bolets que és molt ràpid. Amb només 4 o 5 dies, les gírgoles han passat de tenir el tamany del cap d'una agulla a tenir un diàmetre d'uns 12 cm.

Realitzarem la recolecció quan el bolet més gran de cada brot tingui uns 12 centímetres. Llavors s'arranquen els brots sencers (no es tallen).

Avui ja he arrancat els dos primers brots i els he pesat: un brot feia 1.274 gr. i l'atre 758 gr. Per tant, amb només dos brots ja tinc 2 Kg. de gírgoles. Demà em sembla que ja podré arrancar els altres brots.




Nota:
- El millor de tot és que podem tenir bolets en qualsevol època de l'any i en qualsevol racó de casa.
- Per dinar hem fet les gírgoles a la brasa amb una picada d'all i julivert. Boníssimes!!
- Ara ja puc començar a pensar quines receptes fer amb tants bolets.



17 comentaris:

  1. Casualmente mi marido compro unas cuantas pacas de setas para cultivarlas hace más o menos 1 mes. Estoy encantada con el resultado.
    Te sigo desde ya :D

    Besos.

    ResponElimina
  2. Me hace mucha ilusión que me hayas escrito ya que solo hace una semana que he creado el blog y todavía voy un poco perdida. Estoy muy ilusionada con él. Ya he visto tu blog y otros y vaya nivelazo: son fantásticos!! Creo que voy a coger muchas ideas para mis recetas.

    ResponElimina
  3. Nena! Quina superproducció de gírgoles! Ànims i felicitats, el blog no està anant geeeens malament, no? Petons guapa!

    ResponElimina
  4. Noia quins brots de gírgoles, i així acabades de recollir han d’estar delicioses
    Molts petons

    ResponElimina
  5. Sílvia, felicitats pel blog.
    On m'has dit que ho vas comprar?
    I tot i que no han de tenir llum solar directa, cal una mica de claror?
    És que he pensat en posar-ho al soterrani de la casa.

    ResponElimina
  6. Bones!! Jo he començat amb el cultiu de xampinyons i m'han sortit de grans com una llauna de refresc. Vui cultivar girgoles però no en trobo. On podria comprar el blocs de palla per cultivar girgoles??? moltes gràcies!!

    ResponElimina
  7. Hola anònim, jo he comprat les gírgoles a la cooperativa de Guissona. Val 10 euros cada paca. També sé que per internet en venen. Posa "cultivo de seta ostra" i et sortirà informació. K vagi bé

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies!! les buscare a veure si les trobo! Merci i molta sort!!

    ResponElimina
  9. HOla m'ha fet molta il.lusió trobar a una Lleidatana per la blogosfera. Casualment l'any passat ens van regalar un sac de gírgoles i estavam encantats de la vida.
    Ara m'agradaria compar-n'hi i no se ón potser tu m'ho podries dir. El blog és molt xul.lo. Salutacions. Tornaré a passar demà.

    ResponElimina
  10. Montse, jo ho he comprat a la Cooperativa de Guissona que hi ha a Mollerussa, valen 10 euros cada una. Ja em diràs si en trobes i que vagi bé! Per cert, em passo pel teu blog.

    ResponElimina
  11. Eiii a Mollerussa, quina gràcia i vaig tot sovint. M'hi passaré i et conto.. Si les trobo t'ho faig saber. Gràcies, la meva familia estarà encantada!!

    ResponElimina
  12. Hola m'han regalat un cultiu de girgoles com el de les fotos, i he llegit que les colliu tot un grup sencer, que no s'han de tallar. Per què?

    ResponElimina
  13. Hola. A mi em van dir que s'havia d'arrencar des de "l'arrel". Ja veuràs que només fent una mica de força surt molt bé. Després neteges una mica les vores i així torna a brotar. Si les talles no deixes a les noves que surtin.
    Que et vagi bé la collita! Ja veuràs que en podràs fer un munt de receptes

    ResponElimina
  14. hola,me gustaria visitar alguna nave que esta cultivando girgoles cerca de guissona,si me podreis dar alguna direction,gracies

    ResponElimina
  15. Hola!aixo es una maravella,es la meva primera collita,i volia preguntarvos si es poden secar! nomes en menjo jo a casa ,es pot secar?

    ResponElimina
  16. Hola anònim, la veritat és que jo no he provat de secar-les. Potser per internet pots trobar algun sistema. Jo el que he fet és tallar-les a trossets, fregir-les amb all i julivert i posar-les en bossetes per a una menjada i cap al congelador. Així, quan en vull menjar, ja sigui per acompanyament o per fer una truita, sols he de treure la bosseta i ja estan preparades. També pots fer crema de gírgoles (hi ha vaires receptes per internet) i congelar-la en pots. Jo també vaig fer el paté de gírgoles, i l'he congelat a trossets. Surten uns canapés boníssims.
    Bé, que vagi bé la collita i qualsevol cosa ja ho saps!

    ResponElimina
  17. Hola felicitats per el blog.
    Et volia demanar on compras els sac per cultivar girgoles.
    E vist que a mollerusa pro pots dir on mes exacte o tlf?
    Gracies!

    ResponElimina