dimarts, 16 d’agost de 2011

Sopar d'aniversari 1

Bé, aquest dissabte va venir la colla a sopar a casa perquè vam celebrar l'aniversari del meu home.
I és clar, amb la quantitat de verdures i hortalisses de l'hort, havia de treure'n profit.
Així, que vaig fer un sopar a base de tapes de marisc: gambes, pop a la gallega, sípia i navalles.
I un altra part del sopar a base dels productes de l'hort.
Avui us presento una tapa que vaig fer: canapè de ceba caramelitzada amb formatge de cabra i melmelada de tomàquet.
Espero que us agradi. Poc a poc ja aniré posant la resta de sopar. Les fotos no són gaire bones perquè teníem més ganes de menjar que d'estar fent fotos i quan me'n donava compte ja en faltaven al plat!

Per fer la ceba caramelitzada:
- 4 o 5 cebes
- 3 cullerades de sucre (jo li poso sucre morè)
- 1 cullerada de vinagre de mòdena
- oli i sal

Primer es pelen i es tallen a trossets petits les cebes. Jo ho faig amb la picadora perquè així no pateixo tant i a casa ens agrada ben petiteta.
Es posa a la paella amb un bon raig d'oli i una mica de sal i es deixa potxar durant una bona estona. Quan la ceba està feta li afegim el sucre i deixem que es caramelitzi durant 5 o 10 minuts.
Finalment afegim el toc del vinagre i deixem que redueixi durant 5 minuts més.

Per fer la melmelada de tomàquet:
- 2 kg de tomàquets de pera (o la quantitat que en vulgueu fer)
- 1 kg de sucre (normalment jo sempre en poso una mica menys, depenen de l'acidesa dels tomàquets)
- el suc de mitja llimona (opcional)

Hi ha diferents maneres de fer les conserves de tomàquet. A mi, com que no m'agrada pelar-los sempre els poso directament amb pell a l'olla (només els parteixo per la meitat i els hi trec el cor).
Deixo que treguin tota l'aigua i que vagi espessint. Quan ja té una mica de consistència passo la salsa pel colador xinès amb l'ajuda de la batedora. D'aquesta manera trec totes les peles i llavors del tomàquet.
Torno a posar la salsa a l'olla i deixo que espesseixi més. Quan ja gairebé té la textura que vull hi poso el sucre i el suc de llimona i ho torno a deixar bullir mitja hora més.
M'han sortit uns quants pots de melmelada de tomàquet que he fet bullir després per tal de fer el buit.
Finalment ja només cal muntar el canapè: es torra el pa, es posa una capa de ceba caramelitzada per sobre, després un trosset de formatge de cabra i per últim una cullerada de melmelada de tomàquet. Us asseguro que el resultat és espectacular!

4 comentaris:

  1. M'encanten els sopars de tapetes. Jo els solc fer quan son aniversaris...
    espero les seguents receptes.
    petonets.

    ResponElimina
  2. Hola Sílvia, em sembla que és la primera vegada que visito el teu blog i aquesta tapeta m'ha semblat fantàstica, m'encanta tot el que porta!!! Els sopars de pica pica estan molt bé i encara que de vegades no ho sembli, porten molta feina!
    Bé, em quedo una estoneta a xafardejar, fins aviat!! :)

    ResponElimina
  3. Silvia,
    Anoto la teva recepta.
    Salutacions :)

    ResponElimina