dijous, 14 de juliol del 2011

Sabors de Noruega

Eeiiiiii! Que ja fa quasi un mes que no he fet cap entrada. Això és perquè he estat de vacances!! I quines vacances!! He recorregut Noruega, de dalt a baix: des de la Laponia, al Cercle Polar Àrtic fins al sud a Berguen. 

Noruega és un paradís natural banyat pel mar, que s'introdueix a la terra en forma de profunds fiords al llarg de milers de quilòmetres, un país de contrastos que alberga altes muntanyes, àmplies planes nevades a l'hivern, platges, boscos, llacs, cascades i glaceres. Tots aquests racons recullen una gastronomia exquisida i variada, basada en els productes de cada zona i dominada per un fresc sabor a mar.  

És un país increïble i us deixo algunes fotos dels seus principals productes:


 És clar, no podia faltar el Salmó Noruec. Ens donaven salmó per esmorzar, per dinar, per sopar... el menjàvem a totes hores i de mil maneres diferents!


El salmó no és un peix tradicional al nostre país (per aquest motiu manté el seu preu al llarg de l'any) i per això està considerat com una menjar per «autèntics gourmets». Però als Països Nòrdics, el salmó constitueix gairebé "el pa nostre de cada dia" (en puc donar fe). De manera que les mestresses de casa i els grans "xefs" de les cuines de molts restaurants han inventat mil i una manera d'assaborir aquest deliciós menjar.

Al mercat del peix de Berguen venien el salmó  fresc o congelat en trossos, filets o sencer. Els filets de salmó també es poden trobar curats, fumats en fred o fumats en calent. El salmó fresc també s'usa cru per al sashimi i el sushi. Es pot bullir, fregir o preparar a la planxa, i és ideal per remenats i per guisats. Es pot servir el salmó fumat com farciment per sandvitxos o en amanida, amb pasta i en moltes altres combinacions.


I és que el Salmó Noruec, i d'això saben molt els del nord, és un peix, no només deliciós en sabor, sinó també d'una importantíssima qualitat nutritiva. Conté gran quantitat d'àcids grassos omega-3 (beneficiosos per al cor i / o les malalties del sistema circulatori i reforcen el nostre sistema immunològic) i és ric en vitamines A i D solubles en el greix. Proporciona proteïnes d'elevada qualitat biològica, no posseeix sucres en la seva carn i el seu greix és molt fàcil de digerir. 


Una altra cosa que vaig tastar a Noruega va ser la carn de balena. No em va desagradar però tenia un gust bastant fort. La que vaig menjar era estofada (us deixo les fotos del plat combinat que vaig fer).

La carn de balena es pot consumir com carpaccio o en "sashimi". També es pot preparar al vapor, fregida, a la graella, estofada...
La carn de balena és un aliment ric en iode ja que 100 g. d'aquest aliment contenen 40 mg. de iode. 
Donada la seva alta quantitat de proteïnes, la carn de balena és un aliment recomanat especialment per al desenvolupament muscular. Els aliments rics en proteïnes com aquest aliment, estan recomanats durant la infància, l'adolescència i l'embaràs ja que en aquestes etapes, cal una major aportació d'aquest nutrient.
L'abundància de iode que es pot trobar en aquest aliment, és beneficiós per al nostre metabolisme, regulant el nostre nivell d'energia i el correcte funcionament de les cèl.lules. A més, el iode de la carn de balena, ajuda a cuidar-nos per dins, regulant el nostre colesterol i també a processar els hidrats de carboni, enfortir el cabell, la pell i les ungles.


Una curiositat que em va sorprendre: 
Donat el clima (molt fred) i la geografia (molt muntanyenca)  de Noruega, és molt difícil cultivar aliments. 

Però hi ha una zona al sud, el Sognefjord (el Fiordo de los sueños) on el bon clima, l'aire fresc i l'abundància de pastures exuberants permeten  que s'hi produeixi alguns dels millors ingredients frescos de la regió. 

Són molt importants els cultius de fruites del bosc o fruits rojos. Tenen unes melmelades boníssimes (de nabius, mores...), i per esmorzar fan uns sucs de gerds...

Com que a l'estiu els hi toca tantes hores de sol, aquests fruits creixen molt!


I a Noruega no tot va ser menjar! Si encara no esteu cansats d'aquesta entrada una mica llarga us deixo algunes imatges del país de l'aigua:

 

15 comentaris:

  1. Ohhhhhhhhhhhhhhhhh!! Quina enveja, sana, però enveja! uns paisatges preciosos! amb el que m'agrada el salmó jo no hagués parat de menajr-ne. La balena...ains no se si m'agradaria.
    M'alegro que hagis passat unes bones vacances.
    Petons

    ResponElimina
  2. Els meus pares també hi van anar fa anys...és preciós oi?? el salmó que es deu menjar allà no es deu ni acostar als que mengem aquí...com m'agrada descobrir la gastromia d'altres paisos!! enveja (sana) que dons!! petons

    ResponElimina
  3. Oh que invidia sana yo estuve hace 4 años y volveria otra vez y el salmón salvaje de muerte
    eh!!
    peto
    miquel

    ResponElimina
  4. quin viatge més maco!!!! m'has fet una enveja... :) molts petonets bonica i benvinguda!!!!

    ResponElimina
  5. Què maco! Un viatge dels pendents...me l´han recomenat tant. M´agradat la teva entrada tant instructiva.

    ResponElimina
  6. quin viatge més bonic!!! X cert, gràcies pel comentari, sc una gran enamorada de la meva terra :) Una última cosa, ara ens tindries que cuinar algun plat amb salmó de tots els que vas probar ehhh!! Petonets

    ResponElimina
  7. Quin viatge tan bonic, els paisatges son una meravella i el salmó deu ser molt bo igual que els fruits vermells. La carn de balena si es molt forta de sabor no sé, però s'ha de tastar.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Quina enveja, Noruega és un dels llocs on sempre m'ha fet ilusió d'anar-hi, amb el teu post he fet un tast!!

    ResponElimina
  9. Si, si, molta enveja sana! Ja que aquest any no viatgem (apa! com si ho fessim cada any!!), he fet un tomb gràcies a la teva entrada. Quins paisatges! Unes fotos fantàstiques. Benvinguda i petonets.

    ResponElimina
  10. Waw, quin viatge... m'encantaria fer-lo. M'ha agradat molt la teva entrada, així ens en fem una bona ideia.
    Fins aviat

    ResponElimina
  11. HOla Silvia, quina enveja de vacances!! sana... Quin goig de reportatge i fotos. Ara amb les piles carregades ens proposaras moltes cosetes, segur!!!! Gracies per seguir-me, petons i bona setmana.

    ResponElimina
  12. Quines vacancetes més maques!!! És un dels meus destins pendents. Ho heu fet conduint vosaltres? Quan de temps heu necessitat?

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  13. Quina preciositat de viatge, es un dels que tenim pendents, quina envejaaaaaa, però sana.
    Unes fotos fantàstiques. Ummm amb el que m’agrada el salmó, la balena no se no se si m’agradaria.
    Bé ara a fer receptes de salmó, les esperemmmmm
    Molts petons

    ResponElimina
  14. Que preciosidad de PAIS ....esta en mis pendientes a visitar ...siempre me ha atraido ...que suerte y que vacaciones ...has probado ballena y reno? , el salmon desde luego es su plato principal con el bacalao ..pero que sabores mas diferentes verdad? ...una prefciosidad de fotos ..hasta Septiembre ..bsssMARIMI

    ResponElimina
  15. Jo vaig aquest estiu a l'agost no arribem tant lluny, pq fem Suecia i despres entrem uns dies a Noruega... sè que de passaisatje em portaré molts de molt macos, pero de gastronomia crec que vindrem fets uns pals com la Barbie.. i sobretot els nens...

    Petons

    ResponElimina