dijous, 31 de març de 2011

Panadons d'espinacs amb sorpresa

Amb tants espinacs he fet uns quants panadons. L'any passat també en vaig fer i per la massa vaig utilitzar les empanades de La Cocinera: posava una empanada, el farcit a damunt, i a sobre hi posava una altra empanada i les unia. Per tant, els panadons de l'any passat em van quedar ben rodonets. Estaven força bons i si no et vols liar fent la massa, aquestes empanades són ideals. Aquest any, però, he decidit fer jo la massa. Vaig buscar per internet algunes receptes i he utilitzat dos masses diferents per beure quina ens agradava més:

Ingredients massa 1:
- 1 ou
- una tassa d'oli
- una tassa i mitja de llet
- un pessic de sal
- una culleradeta de llevat
- farina (la que admeti)

Ingredients massa 2: (és la típica pasta de pa)
- 350 gr. d'aigua
- un pessic de sucre
- 25 gr. de llevat fresc
- una culleradeta de sal
- 600 gr. de farina (si és de força millor)

Ingredients farcit:
- espinacs
- panses
- pinyons
- all i julivert
- ceba

Primer que res, preparem els espinacs. Un cop ben escorreguts els passem per la paella i hi afegim els alls tallats ben petits i el julivert picat i reservem.
D'altra banda, piquem la ceba i la sofregim. No havia posat mai ceba als panadons però el meu home em va donar la idea i ho vaig provar (per això el nom Panadons amb sorpresa).

Fem la massa 1. En un bol barregem tots els ingredients (l'ou, l'oli, la llet, la sal, el llevat, i anem afegint la farina fins que ens queda una massa que no s'enganxa. Acabem de treballar-la sobre el marbre enfarinat de la cuina.

Fem la massa 2. Sobre la taula de treball (marbre) posar la farina i la sal en forma de volcà. Calentar una mica l'aigua amb el sucre i el llevat, i anar-ho afegint i barrejant poc a poc amb la farina fins que queda una massa consistent que no s'enganxa a les mans.

Deixem reposar les masses una estona tapades amb un drap de cuina. Després fem porcions (jo vaig fer boletes d'uns 60 gr.). Estirem cada bola amb el curró fins que tingui forma el·líptica i ben primeta.
Posem una capa d'espinacs, després una capa de ceba "potxada" i per últim hi afegim les panses i els pinyons (les quantitats són al gust del consumidor). Tanquem el panadó fent una espècie de trenat i els posem a la safata del forn (que tindrem preparada amb paper vegetal). Abans de posar-los al forn, pintem amb un pinzell de silicona els panadons amb oli d'oliva. Després els posem la safata al forn (preescalfat uns 10 minuts abans) a 200º durant uns 15 minuts, o fins que estiguin rossets. Passat aquest temps deixem refredar els panadons sobre una reixeta.


Notes: 
1. Com veieu, vaig fer panadons de diferents formes i tamanys. També amb diferents farciments. També vaig pintar la meitat dels panadons amb oli, i l'altra meitat amb un ou batut. Si us hi fixeu bé, els que estan pintats amb ou tenen un color més lluent. Vaig fent proves i després em quedo amb el que més m'agrada.
2. Després de tastar els panadons amb les dues masses, la valoració és: són diferents, però ens han agradat els dos tipus. Potser els panadons fets amb la massa de pa són més cruixents.


dimecres, 30 de març de 2011

Els espinacs: fer-los

Abans de començar a elaborar qualsevol plat amb espinacs, aquests s'han de "fer". Per això, quan pujo els espinacs de l'hort, primer de tot els rento bé, sota el raig de l'aixeta, per tal que no quedi gens de terra. Després els poso en una paella / olla amb tapa i al foc (jo no hi poso gens d'aigua). Ells mateixos ja deixen anar suficient aigua perquè es posin a bullir. Hi poso sal i deixo que bullin uns 5 minuts. A la mateixa paella els tallo amb les tisores. Després els escorro i els apreto bé fins que deixen anar tota l'aigua. Aquest procés el vaig repetint tantes vegades com espinacs tinc.
Després tenim 2 opcions: posar-los en bossetes i al congelador per quan els necessitem (per fer truites,...), o bé començar a preparar algun plat!!! (Ja pensaré a veure quina recepta us proposo)


dimarts, 29 de març de 2011

Els meus espinacs

Al meu humil hortet, els espinacs són ara mateix els reis. Ja n'hem collit diverses vegades i encara en tinc per un temps més. Els espinacs necessiten molta humitat i aguanten millor el fred que la calor. Al desembre vaig comprar planter d'espinacs i el vaig plantar en renglera. Quan el meu home ho va veure es va fer un fart de riure. Em va dir que els espinacs es sembren (no es planten) i que anés a comprar llavors. Ho vaig fer així i la veritat és que s'han fet més "guapos" els espinacs sembrats que els plantats. Bé s'ha d'anar fent "proves". Ara ja els tinc grossets i el que faig és anar tallant les fulles més grans dels voltants, deixant que el brot central vagi creixent, fins que la planta es comenci a espigar.



dilluns, 28 de març de 2011

Presentació del meu blog

Hola a tothom, em dic Sílvia i he decidit crear aquest blog perquè l'estiu passat vaig començar a fer una mica d'hortet, amb col·laboració amb el meu home, i això ha fet que passés més hores a la cuina elaborant plats amb els productes de l'hort.
L'hort és molt petit, en un raconet de pati, déu fer uns 25 m2, però per a dues persones, a vegades, encara tinc excedents de collita. La cuina també és molt petita, però als baixos de casa hi tinc un congelador molt gran on hi poso tot el que vaig cuinant.
Us deixo algunes fotos dels espais de casa on passo més estones: l'hort i la cuina:


El meu objectiu amb aquest blog és doble:
- Per una banda mostrar com evoluciona el nostre hort, pas a pas, el que plantem, el que collim,... És un hort ecològic!! No en sé gaire jo d'aquests temes, però vaig provant, i amb els consells dels amics, de moment estic tenint molt bones collites.
- I per altra banda, mostrar algunes receptes que elaboro amb els ingredients de l'hort: conserves, tomàquets, espinacs... segons l'època de l'any.